Aleea Livezilor are unde sa se joace

Proiectul '' Din inima cartierului meu '' derulat de Asociatia Komunitas a ajuns la final. Cercetarile si proiectele derulate anterior de membri Komunitas in zona precum si intalnirile cu comunitatea, ne-au ajutat sa identificam problemele si nevoile din cartier, cea mai urgenta si posibila fiind revitalizarea parcului.
Intorcand datele pe toate partile am decis ca reusita proiectului atat pe termen scurt cat si pe termen lung, depinde de dimensiunea participativa. Scopul fiind sa implicam atat comunitatea cu propuneri si ajutor la amenajare, cat si autoritatile (in special ADP-ul) si societatea civila.
In urma experientei bogate in educatie non-formala acumulata de membri asociatiei, proiectul a debutat cu atelierele realizate cu elevii Scolii 136, in care acestia au propus prin diverse metode (colaje, desene pe fotografii) cum si-ar dori ei sa schimbe parcul.
Dupa adunarea propunerilor din partea copiilor si a locuitorilor, arhitectii peisagisti au realizat cateva variante de amenajare, atat partiala ( in cadrul proiectului) cat si pe termen lung. Urmand ca proiectul profesionist de amenajare pentru tot parcul sa fie pus in aplicare de Primaria Sectorului 5 si ADP Sector 5 cand vor dispune de bugetul necesar.
Dupa multe variante discutate in cadrul si mai multor intalniri, atat la sediul ADP cat si la punctul lor de lucru, s-a hotarat sa ne concentram pe terenul de fotbal, realizarea cadrelor din plasa bordurata cu care s-a imprejmuit terenul necesitand o manopera migaloasa si de lunga durata. 
Pe langa amenajarea care a pornit aproape de la zero, s-a mai realizat o salubrizare de amploare, vegetatia nu mai fusese tunsa de mult timp, iar gunoaiele erau ca la ele acasa. Astfel, partea a 2-a a interventiei, care s-a concentrat in jurul terenului de fotbal, a cuprins curatenia parcului, amplasarea a 8 banci in jurul terenului si 4 cosuri de gunoi.
Pe parcursul proiectului s-au mai desfasurat o campanie de informare in cartier, ateliere de pictura colectiva, meciuri de fotbal si evenimente cultural-sportive.

La sfarsitul proiectului suntem bucurosi ca am reusit sa facem prima interventie urbana participativa de amploare, in Ferentari, un loc de care toata lumea fuge. S-a dovedit astfel ca e posibila cooperarea dintre autoritati, ONG-uri si comunitate.
Oricat ar fi ea de stigmatizata (cazul Ferentari), comunitatea poate coopera si constientiza, ca va avea doar de castigat prin implicarea activa.

Vom face toate eforturile posibile pentru ca amenajarea parcului sa continue.
0 comentarii:

Trimiteți un comentariu